Lightroomblog

minden, ami Lightroom

A Lightroom fájlrendszere - 2. rész: Két fontos mappa, alapok

2014.04.10. - Lightroomblog Szólj hozzá!


A Lightroom fájlrendszere - bár elsőre nagyon zavarosnak tűnhet - mégis igen egyszerű. Ebben a bejegyzésben arról kezdünk el beszélni, hogy miből tevődik össze a Lightroom és hol vannak fájljai.

Két hely van a belső fő merevlemezünkön, ahol Lightroommal kapcsolatos fájlok vannak (igazából több is van, rejtett mappák, amikbe csak ritkán kell belenyúlni - mint ebben a példában, mikor a splash screenünket módosítottuk). 

Az egyik maga a mappa, ahova a Lightroomot telepítettük.
Ez Windowson rendszerint a C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom\ útvonal. Itt, ha az utasításaim szerint telepítettétek vagy frissítettétek a Lightroomot, csak egy mappa kéne legyen, és nem minden verziónak külön-külön mappája.

Screenshot 2014-04-09 20.14.11.JPG

Update: mióta azt a cikket írtam, megjelent a Lightroom 5.4, van benne Lightroom mobile (még nem próbáltam ki), meg apróbb javítások. Remélem mindenki frissített! :)

Tipp: Ha a Preferences -> General fül -> Automatically check for updates opció be van pipálva, akkor új programindításnál jelzi a program, ha új verziója jelent meg a Lightroomnak. Érdemes mindig a legfrissebbet használni! Ha ez az opció nincs bepipálva, akkor a Help menü -> Check for Updates... paranccsal tudjuk megnézni, hogy a legfrissebb Lightroom van-e a gépünkön. Ha az alábbi ablak jön fel, akkor rendben vagyunk, mint Barabás az Istennel! :)

Screenshot 2014-04-09 18.11.56.png

Macintoshon némileg egyszerűbb a dolog: itt az Applications mappába települ a program, és ide is frissül egyszerűen (nem kell mappa nevekkel bohóckodni, mint Windowson).

Itt tulajdonképpen nem is kell járnunk soha. A Lightroom program működéséhez szükséges fájlok vannak itt, ne piszkáljuk őket lehetőleg :) Feltettük ide egyszer a Lightroomot, aztán jónapot. Néhanapján megjelenik egy frissítés, frissítünk, de ebben a mappában szinte soha nem járunk.

A másik fontos mappa a katalógusunk mappája.
Erről már írtam. A lényeg, hogy ez a mappa a szemünk fénye, a Lightroom lelke, emiatt nagyon vigyázzunk rá! Rendszeresen készítsünk róla biztonsági mentést (backup). Erről a későbbiekben sokat fogok majd írni.

Ha új gépre költözünk, ezt a mappát kell egyik gépről a másikra átmásolni. Sőt, ha platformot váltunk, mondjuk eladjuk a PC-nket és veszünk egy Mac-et, akkor is ezt kell csak átmásolni, a katalógusunk ugyanis kompatibilis mind PC-vel, mind Mac-kel.

Ám ebben a mappában nem csak a .lrcat katalógusfájlunk található, ahogy azt írtam az "Első Lightroom katalógusunk létrehozása. Hol tároljuk?" c. bejegyzésben is, hanem két másik fájl/mappa is:

Screenshot 2014-02-28 13.12.20.png
Vegyük őket szépen sorba, fontosak!
a Lightroom Settings mappa
a Previews.lrdata mappa

 

Címkék: fájlrendszer beállítás struktúra Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom Lightroom katalógus Lightroom catalog

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr916003975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása