Lightroomblog

minden, ami Lightroom

A Lightroom fájlrendszere - 5. rész: a Previews.lrdata mappa optimalizálása, méretének csökkentése

2014.04.10. - Lightroomblog 2 komment


Túl nagy ez a mappád? Vagy egyszerűen csak felfrissítenéd a Lightroomod működését? Semmi gond, töröld ki ezt a <katalógusnév> Previews.lrdata mappát! :)

Most komolyan? Teljesen komolyan! Semmi baja nem lesz a Lightroom katalógusodnak! Ne aggódj! Hisz ezek csak preview fájlok! A Lightroom bármikor újra tudja generálni őket, ha az eredeti fotóid megvannak (RAW vagy JPEG).

Tipp: Ezért amúgy ezt a Previews.lrdata mappát nem is kell soha backupolni! Isten ments, hogy ezt is kimentsétek külső diszkre, ezek teljesen hasztalan fájlok egy biztonsági mentés során!!! Ezeket a Lightroom bármikor újra tudja generálni, igaz: több tízezer fotó esetén egy kis időbe telik azért...

/ Mielőtt azonban baltástul rohannál a házba, olvasd végig ezt a bejegyzést! :) /


Én kb. 1-2 évente el szoktam ezt játszani. Viccen kívül! Vagy olyankor, ha más rezolúciójú munkamonitorra váltok (laptopcsere, monitorcsere), vagy ha nagyon-nagyon sok fájlt módosítok egyszerre (pl. mikor a 4-es Lightroom megjelent, újra kellett állítani a képfeldolgozási processzt, Process Version 2012-re, így az összes fotómat újra kellett renderelnem).
Olyan ez az egész, mint egy jókora nagytakarítás :) Kisöpri a szemetet a katalógusunk "munkahelyéről". Néhány GB szabad hely még nyerhető is vele a merevlemezünkön! Egy kis vérfrissítés a Lightroomnak!

Tipp: Windows alatt ha nekilátsz törölni, mindenképp Windows Explorerben keresd meg és töröld ki a <katalógusnév> Previews.lrdata mappád, hisz a Windows Explorer egyben törli az egészet, egy pillanat alatt. Semmiképp ne Windows/Total Commander-ben töröljünk, mert a Total Commander darabonként törli a több ezer fájt, így nagyon lassú. (Pontosan annyi fájlt töröl végülis, ahány fotó van a katalógusodban.)

És hogy mi lesz utána a Lightroomban, mikor legközelebb elindítod? Üres négyzetek lesznek a fotók helyett, és meglátod, hogy a Lightroom elkezdi ezeket szépen egyenként újrarenderelni. Persze ha a fotóid külső merevlemezen vannak, akkor azt előtte csatlakoztasd a gépedhez, hisz a rendereléshez a Lightroomnak szüksége van az eredeti fotókra, legyenek azok RAW-ok vagy JPEG-ek.

Ám van egy baja a Lightroomnak: csak addig jut a rendereléssel, ahány fotó éppen a monitorodon látszik... Ha lentebb görgetsz, elkezdi a frissen megjelent fotókat is renderelni. Ez így nem lesz jó! Ki akarná így felfrissíteni a Lightroom katalógusát, ha folyamatosan görgetnie kellene utána, hogy a Lightroom újragenerálja a preview-it?! Ez rengeteg elfecsérelt időbe telne! Hogy segítsünk neki, a Grid Viewban (G) a bal oldali ablak tetején az All Protographs-ra klikkeljünk (tehát hogy az összes fotó látsszon, ami a katalógusunkban van, ne csak mondjuk egy mappa vagy collection tartalma), Ctrl + A (Win) vagy ⌘ Command + A-val (Mac) bejelöljük az ÖSSZES fotónkat a katalógusunkból, és ahogy már említettem, válasszuk a Library menü -> Previews -> Build Standard-sized Previews parancsot. (Régebbi, talán még 4-es Lightroomban ez még Render Standard-sized Previews volt.)

...És ekkor a Lightroom munkához lát.... A procik felpörögnek. Mi pedig feküdjünk le ilyenkor aludni, vagy menjünk sétálni, mert ez eltart egy darabig, ha sok ezer fotónk van. Én kb. egy-másfél éve játszottam ezt el utoljára, akkor nekem tizenakárhányezer fotót kb. 3-4 órán át renderelt, de lehet még tovább. Tizenakárhányezer RAW fájlt. JPEG-ekkel gyorsabban végez, hisz általában azok méretben is kisebbek, mint a nyers RAW fájlok.

Mikor kész, az összes fotó Grid Viewban (G) és Loupe Viewban (E) is pontosan úgy fog kinézni, mint amilyenre kidolgoztad őket (ha már használtad előtte a Lightroomot a megdolgozásukra). A scroll (görgetés) a fotók között gyors lesz, és egy élvezet lesz régen látott fotók között régi emlékeket felidézni!..... :) Szóval már csak emiatt is megéri!


Az eredeti kérdéshez visszatérve: mikor új gépre költözik az ember, és a munkáját onnan folytatná, ahol abbahagyta, legtöbbször elég csak magát a <katalógusnév>.lrcat katalógus fájlt és a Lightroom Settings mappát átmásolni, majd újragenerálni a standard preview-kat.

<katalógusnév> Previews.lrdata mappát én csak akkor másolnám át, ha ugyanolyan rezolúciójú gép az új is, mint a régi: tehát ha a régi gépünkön a monitorunk rezolúciója pl. 1024x768 pixel volt és az új gépünké is ugyanennyi, csak akkor!

Miért? Mert van itt egy beállítás, amiről eddig nem beszéltünk, pedig ez nagyon fontos, és nagyban befolyásolja a Previews.lrdata mappánk méretét! Ezt mindenképp állítsuk be, mielőtt bármilyen törlésnek vagy újrarenderelésnek nekilátnánk!

Screenshot 2014-04-10 12.45.41.pngEz pedig a Catalog Settings -> File Handling fül. A Preview Cache rész alatt láthatjuk rögtön, hogy mekkora a <katalógusnév> Previews.lrdata mappánk: 14 GB az én esetemben. Alatta pedig három nagyon fontos beállítás található:

- Standard Preview Size: nálam 2880 pixel, de választható még 1024, 1440, 1680 és 2048 pixeles értékben is. Itt a munkamonitorunk rezolúciójának első értékékéhez legközelebbi számot kell kiválasztani (x koordináta, tehát szélesség). Tehát az előbbi példánál maradva: ha a munkamonitorunk (amivel a Lightroomban dolgozunk, lehetőleg egy színpontos, bekalibrált monitor) rezolúciója 1024x768 (tudom-tudom, ilyet már senki nem használ :) ), akkor válasszuk az 1024 pixeles értéket. Ha 1440x900, akkor az 1440-et. Ha 1600x900, akkor az 1680-at. Nem baj, ha nagyobb, de kisebb semmiképp se legyen! Miért nem? Nos, ha itt kisebb értéket választunk, mint a monitorunk x szélessége, akkor a Lightroom Loupe Viewban (E gyorsgomb) folyamatosan újra- és újra fogja renderelni a képeket.

Mondok egy példát: ha a monitorunk 1600x900 pixel rezolúciójú, de mi itt az 1440 pixeles értéket választjuk ki, majd odatesszük a Lightroomot, hogy újrarenderelje a 10.000 fotónkat a katalógusunkból (ez mondjuk 4 órát vesz igénybe), mikor a Lightroom a munkát befejezte, és megnyitunk egy fotót a Loupe View nézegetőben, arra leszünk majd figyelmesek, hogy minden képváltás után megjelenik majd a Loading... felirat. Miért? Hisz most végzett a Lightroom a rendereléssel! Miért rendereli akkor újra az aktuális fotót?!?! Nos, azért, mert a monitorunk 1600 pixel széles, de neki csak 1440 pixel széles preview-i vannak (így állítottuk be, emlékszünk?!). Emiatt rendereli újra őket 1600 pixel szélesre! 4 óra elment felesleges rendereléssel, kezdhetjük újra az egészet, nem ért semmit! Nagyon figyeljünk tehát oda erre, és állítsuk be pontosan!


- Preview Quality: a renderelt előnézeti képek minősége. Ha bőven van hely a merevlemezünkön, állítsuk nyugodtan High-ra. Ha az a merevlemez, ahol a Lightroom katalógusunk van, nem túl nagy, akkor állítsuk Medium-ra vagy Low-ra. Igazából nincs túl nagy különbség. Mondok példát, saját tapasztalatom ez:

Mint már említettem, egy retinás MacBook Prón dolgozom (emiatt a 2880 pixeles beállítás a fenti screenshoton). Belső merevlemezem egy 256 GB-os SSD. Fotóim külső merevlemezeken vannak minden probléma nélkül (majd írok ezekről is a későbbiekben). Mivel a belső SSD a leggyorsabb merevlemezem, a Lightroom katalógusom ezen van. Villámgyors! Csak egy hátránya van: 256 GB elég kevés hely... Erre kéne ráférjen minden zene, dokumentum és fontos fájl, na meg az oprendszer. Hogy ne kelljen mindig a külső HDD-kért nyúlni, ha valami kell.

Mikor először pakoltam rá a Lightroomot, a fenti screenshot nem épp így nézett ki: beállítottam szépen a 2880 pixeles értek, de a Preview Quality-t High-ra tettem. Én kis naív... Ezután odatettem a Lightroomot szépen renderelni standard preview-kat. Mikor kész lett, az arcom majd leszakadt: ha jól emlékszem, kb. 55 GB volt a My Photographs Previews.lrdata mappám! Az azért picit nagy mappa egy 256 GB-os belső merevlemezen... Mikor kezdtem belakni a gépet, és kezdtem kifogyni a helyből, gondoltam ezzel kéne kezdeni valamit elsősorban, hogy csökkenjen a mérete.

A 2880 pixelen nem tudtam csökkenteni, mert az alap, ahogy az előzőekből kiderült. Így gondoltam megpróbálom csökkenteni a preview-k minőségét. Elkezdtem játszadozni két képpel, és screenshotokat készítettem. Low, Medium és High beállításokkal, valami 1:1 (full rezólúciós) renderrel. Lehet nem a legprofibb tesztelés, de működött! :) Meg is osztom veletek: Dropboxba feltöltöttem .zip-be összecsomagolva az eredményeket (31 MB), akit érdekel, érdemes megnézni és elemezni. (Jelszó a kitömörítéshez: Lightroomblog123)

Igazából a lefagyott-ember mappában lévő preview-k érdekesek: alig van különbség képminőségben Low és High beállítás között, az 1:1 full render viszont sokkal részletgazdagabb! Így hát fogtam az 55 GB-os My Photographs Previews.lrdata mappám és kitöröltem! Zengett bele a kuka! :) A Preview Quality-t Low-ra állítottam, és újrarendereltem a tizenvalahányezer fotómat. Mint látjátok, 14 GB lett. Ez 41 GB helymegtakarítás. Mondanom sem kell, ez rengeteg! Egy 256 GB-os belső SSD-nél ez nagyon sok! Úgyhogy én azóta így használom a Lightroomot, szerintem semmi értelme a High beállításnak, csak feleslegesen foglalja az értékes helyet az SSD-men. Ez tehát az én tapasztalatom ezzel kapcsolatban.


- Automatically Discard 1:1 Previews: itt állíthatjuk be, hogy ha 1:1 preview-kat renderelünk, azok mennyi ideig maradjanak meg a <katalógusnév> Previews.lrdata mappánkban (egy napig, egy hétig, egy hónapig, vagy örökké). 1:1 preview rendereléséhez Loupe Viewban klikkeljünk a fotóra, vagy egyszerre több fotót bejelölve válasszuk a Library menü -> Previews -> Build 1:1 Previews parancsot. Természetesen ezek sokkal több helyet foglalnak, mint a Low, Medium vagy High minőségű preview-k.

 

Példa: hazajövünk mondjuk egy makró fotózásról. Virágok bibéit fotóztuk, így csak azok a fotók maradhatnak meg, amiknél tökéletes a fókusz a bibéken! Fotók Lightroomba való importálásakor a jobb felső sarokban lévő File Handling-nél válasszuk egyből az 1:1-et. Fotók bekerülnek a Lightroom katalógusba, Lightroom berendereli az 1:1 (100%) preview-kat, és már nézhetjük is melyik fotón pontos a fókusz, és melyiken nem, anélkül, hogy várakoznánk és Loading... feliratokat néznénk.

Screenshot 2014-04-10 14.41.30.jpg

Ha a munkát befejeztük, a selejtet töröltük, akkor vagy magunk töröljük ki az 1:1 preview-kat (Library menü -> Previews -> Discard 1:1 Previews... opcióval - az igazság az, hogy nem működik tökéletesen...), vagy hagyjuk, hogy a Lightroom magától kitörölje annyi idő után, mint amit a beállításnál megadtunk neki (az én esetemben egy hét után).


Remélem így már érthető, hogy a <katalógusnév> Previews.lrdata mappa hogyan illeszkedik bele a Lightroom világába, struktúrájába, és bár csöppet sem felhasználó-turkáló-barát egy mappa, mégis remélem sikerült kicsit jobban megismernetek Őt, és nem fogtok ezentúl idegenkedni tőle! :)

Ha pedig kedvetek szottyan, a leírtak alapján nyugodtan töröljétek ki és rendereljétek újra a fotóitokat, én úgy vettem észre, hogy valamivel gyorsabb utána a Lightroom használata, és kevesebb a fennakadás benne. Szerintem 1-2 évente mindenképp jót tesz neki egy ilyen nagytakarítás, de ártani biztos nem árt!

 

Címkék: fájlrendszer beállítás struktúra Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom Lightroom katalógus Lightroom catalog

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr676004343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

focam 2016.01.24. 12:26:33

Szia, mi a teendő akkor, ha az eredeti képek nincsenek meg, csak a preview és szeretném megmenteni legalább azt, akkor, hogyan tudom kiexportálni?
Nálam a felajánlott lehetőségek (for email Hard drive, dng,burn full sized jpg) nem működnek, mert keresi az eredeti fájlt, mint egy normál exportnál.

Kösz: Füleki László

Lightroomblog · http://www.komiveszoltan.com/ 2016.02.04. 21:23:31

@focam: Szia! Sajnos ha nincs meg az eredeti fájl, akkor nem igazán tudsz exportálni. Ha Smart Preview-jaid voltak, akkor menthetőek lennének, de akkor sem full rezolúcióban.
süti beállítások módosítása