Lightroomblog

minden, ami Lightroom

Lightroom árazás. Honnan szerezzem be?

2014.02.22. - Lightroomblog Szólj hozzá!


Tavaly májusban az Adobe bejelentette, hogy elindítja a Creative Cloud (CC) elnevezésű szolgáltatást: mára a legtöbb Adobe szoftver - beleértve a Photoshopot is - ezen keresztül tölthető le, havi- vagy éves díj kifizetése után. Akiknek ez az üzleti modell nem jött be (biza elég sokan voltak), azok maradhattak az előző generáció során megvásárolt Creative Suite (CS) csomagjaiknál (az utolsó a CS6 volt, 2012 és 2013 tavasza között).

Az Creative Cloud esetében az alapelv egyszerű: aki használni szeretné az Adobe bármely szoftverét, annak elő kell fizetnie rá. Míg az előfizetése tart (legyen az egy hónap, három, vagy egy egész év), addig a program licence is él, és a felhasználó jogosult minden frissítésre. Nincs többé másfél évente új Creative Suite csomag, a frissítések és újítások folyamatosan érkeznek. Miután az előfizetés lejár, a program nem használható tovább, csak akkor, ha az előfizetést megújítják, meghosszabbítják.

Ezzel igazából azok járnak jól, akik pl. egy rövidebb projekten dolgoznak, és csak három hónapra van szükségük mondjuk az InDesign tudására. Előfizetnek három hónapra, ez idő alatt elvégzik a munkát, befejezik a projektet, és kész. Így a régi CS csomagokhoz képest (ahol a szoftver megvásárlása után annak végleges tulajdonosai lettek) a "kreatív felhő" keretein belül a CS verzió árának töredékéért juthatnak hozzá a szükséges programhoz, nem kell több száz dollárt/eurót kiperkálni érte.


A Lightroom (szerencsére) ezidáig kimaradt ebből a rendszerből, és az Adobe továbbra is különálló szoftverként értékesíti. Szerintem ez így rendben van, én remélem ez a jövőben is így fog maradni.

A hírek szerint viszont az sem kizárt, hogy az Adobe ezt is beintegrálja a CC rendszerbe. Ennek első jele az, hogy jelenleg akinek mind a Lightroomra, mind a Photoshopra szüksége van, az most (akciós áron) havi 10 dollárért (12 euróért) előfizethet rá. Limited-time offer, 2014. március 31-ig.

Screenshot 2014-02-20 09.51.53-fw.jpg

For a limited time, you can join a special Creative Cloud plan. It includes access to Photoshop CC and Lightroom 5, plus feature updates and upgrades as they are available, 20GB of cloud storage for file sharing and collaboration, and a Behance ProSite. And it's just US $9.99/month when you sign up for a one-year plan, but you need to join by March 31, 2014. (forrás)

Igazából 9.99 USD + local taxes (helyi adók). Ha euróban szeretnénk fizetni, akkor €12,29-ba kerül, de ez az ár már tartalmazza az adókat is. Ez mostani 310 Ft-os euróval számolva havonta kb. 3.800 Ft-ot jelent. További részletek itt.


Ha azt vesszük, hogy a Lightroom 5 dobozos vagy elektronikus letöltéses változata jelenleg ($150 helyett) 110-120 dollárba kerül, a Photoshop CC előfizetése pedig 50 dolcsi egy hónapra, így ez fantasztikus ár azoknak, akinek mindkét szoftverre szükségük van.

Akit ez az ajánlat nem hoz lázba, az megvásárolhatja a szoftvert dobozos vagy elektronikus letöltéses formában. A leggyorsabb természetesen az elektronikus letöltéses megoldás, így internetünk letöltési sebességétől függően akár pár percen belül már használhatjuk is a szoftvert: ehhez kb. 480 megabyte-nyi adatot kell letölteni Mac-en, Windowson viszont 872 MB-ot, de ebben benne van a 32 és 64-bites verzió is. (Méretek + nyelvek, amiken elérhető a Lightroom, Win + OS X. Magyar nincs, a Lightroom csak ezeken a nyelveken érhető el.)

Elektronikus letöltésre lehetőség van az Adobe weboldalán keresztül egy egyszerű regisztrációt és fizetési folyamatot követően. Az ár itt 120 USD (119, ha egész pontos akarok lenni).

A kedvenc amerikai fotós webáruházaimban is van lehetőség a Lightroom 5 beszerzésre: a New York-i B&H Photótól itt (rajtuk keresztül 10 dolcsit meg is takaríthatunk az Adobe oldalához képest, hisz náluk $109 az ára), az Adorámától pedig itt (ők gondolom nem vesznek részt a jelenlegi akcióban, így náluk a letölthető verzió továbbra is 150 USD-be kerül).

Aki tehát a legolcsóbban akár Lightroom 5-höz jutni, és nem akar CC előfizetésekkel bajlódni, az válassza bátran a B&H szolgáltatását, a minőség garantált!

 

Magyar bankkártyával fizetve a 109 USD a jelenlegi majd' 230 Ft-os dollár áron számolva kb. 25.000 Ft-ot jelent. Ezért a Lightroom 5-ös verziója örökké a miénk (Creative Cloud esetében természetesen csak addig használható a program, míg az előfizetésünk tart).


Kíváncsiságképp körülnéztem a hazai piacon is. Sajnos az árak kicsit sem versenyképesek a tengerentúliakkal, így nem tudok hazai kereskedőt ajánlani, akitől megérné beszerezni a szoftvert.

Jelenleg a felhőből letölthető és az elektronikusan letölthető Lightroom között természetesen semmi különbség nincs, hisz mindkét esetben a Lightroom 5 legfrissebb verziójához jutunk: ez most az 5.3. Windows 7 vagy 8 szükséges hozzá (az XP a Lightroom 4 óta nem támogatott), Mac-en pedig legalább OS X 10.7 (Lion).

Az eddig említett árak mind új vásárlás esetén értendőek. Aki egy előző verzióról szeretne frissíteni, mondjuk Lightroom 4-ről, annak kb. 70-80 USD körüli összeget kell kifizetnie a Lightroom 5. verziójáért.

Aki csak kipróbálni szeretné a Lightroomot, az letöltheti a próba (trial) ingyenes verziót innen (teljes funkcionalitás, megkötések nélkül, egy hónapig). Csak egy Adobe ID-ra van szükség hozzá. Akinek nincs Adobe ID-ja, az itt regisztrálhat egyet a "Don't have an Adobe ID?"-ra kattintva.

Egyáltalán megéri-e jelenleg Lightroom 5-be beruházni? Vagy hamarosan itt a Lightroom 6?
Az eddigi frissítési ciklusok így alakultak:
- 1.0: 2007. február 19.
- 2.0: 2008. július 29.
- 3.0: 2010. június 8.
- 4.0: 2012. március 5.
- 5.0: 2013. június 9.
Látszik, hogy nagyjából másfél-két évente frissült a Lightroom, tehát ha így megy tovább, kb. egy év múlva, 2015 tavaszán érkezhet Lightroom 6. Kérdés, hogy lesz-e Lightroom 6, vagy a Lightroom is megy a "Creative Cloud-levesbe" és Lightroom CC-vé változik?

Mindenki maga döntse el, hogy az "örökké az enyém, míg élek" modell tetszik neki, vagy szívesebben fizet érte havonta pár ezer forintot, amikor használni szeretné.

 

Címkék: árak ár verzió árazás Adobe Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom honnan tölthető le a Lightroom? mennyiért? B&H Adorama Lightroom 5

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr925826847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása