Lightroomblog

minden, ami Lightroom

Köszöntő. Induláshoz.

2014.02.19. - Lightroomblog Szólj hozzá!


Üdv mindenkinek!

(közben egyre erősödő dobpergés a háttérben) Ezennel elindul a Lightroomblog, az első ízig-vérig Lightroom témájú blog, magyarul! (cintányérra rácsap kettőt-hármat, dobpergésnek vége)

lightroomblog-icon.png

Miért most? Miért nem volt már ez eddig is?

Az első kérdésre válaszolva: most jutott eszembe :) Persze már régóta ott motoszkált a fejemben az ötlet, de az elhatározás hiányzott hozzá. Tegnap aztán porszívózás közben ( :) ) kikristályosodott bennem az ötlet, és úgy döntöttem: nekivágok! A második kérdésre válaszolva: mert senki nem vette a fáradtságot ezidáig, hogy ilyen témában blogot írjon :) Biztos sokan ismerik és használják a szoftvert, de az interneten keresgélve nem találtam konkrét oldalt magyar nyelven, ami kizárólag a Lightroommal foglalkozott volna. Azért dőlt betűkkel a magyar nyelven, mert angolul nagyon sok ilyen témájú oldallal, bloggal, sőt magazinnal és könyvvel találkozni, de magyarul igen kevés ilyen témájú publikációt találni. Magam sem értem miért. Úgyhogy itt van a Lightroomblog, fogadjátok sok szeretettel, tessék rendszeresen olvasni, és sokat tanulni belőle!

 

És mindez ingyen? Vagy idővel fizetős lesz?

Ingyen, persze. És sosem lesz fizetős. Ez egy blog, itt a blog.hu-n, amit bárki, bármikor, bárhol elolvashat.

 

Mi motivál, hogy vegyem a fáradtságot, és mindezt "monitorra" vessem?

Nem kevés munka lesz, tudom. Hosszú-hosszú órákat fogok gép előtt tölteni, hogy mindezt leírjam és megosszam veletek. De szívesen állok neki. Az szeretném, hogy minél több ember megismerkedjen ezzel a csodálatos szoftverrel. Nagyon sokan már használják, tudom, és örülök is neki, amikor látom, hogy barátok, ismerősök, fotóstársak ebben dolgozzák fel képeiket. Sokan hallottak róla, de soha nem merték ezidáig kipróbálni. Talán megijedtek a nevében rejlő Photoshop szótól... :) Nektek üzenem: nincs mitől félni, a Lightroom egy nagyon egyszerű, nagyon jól kialakított program, aminek az alapjait igen rövid idő alatt meg lehet tanulni, és használni lehet, lenyűgöző eredményeket érve el vele. Aztán vannak azok, akik nem is hallottak még róla. Nos, remélem, aki erre az oldalra talál valahonnan, és nem hallott még a Lightroomról, pár percnyi/órányi olvasgatás után úgy érzi majd, hogy igazi kincsre akadt!...

 

Miért a Lightroom? Miért nem a Photoshop, a Corel, az Aperture, a DxO, vagy bármi más?

Én ezt ismerem, ezt használom, ebben vagyok jártas, azért :)
A Corelt valamikor iskolás koromban próbáltam utoljára, azóta nem tudom merre fejlődött (ha jól tudom, azt inkább kiadványszerkesztésben használják, mint az Illustratort).
A Photoshopot használtam egy ideig, de nem volt meg benne mindaz, amire szükségem lett volna.  Vagy lehet, hogy megvolt benne, de nem tudtam hirtelen hol keressem :) Egyszerre túl kusza és bonyolult volt. A viccet félretéve: a Photoshop egy igazán profi képszerkesztő, de "csak" ennyi, és semmi más. A Lightroom ennél sokkal többet tud adni annak, akinek nem csak egy képszerkesztő kell. A Lightroom a barátod lesz! :) Sok időt fogtok majd együtt tölteni, és mindig boldogan váltok majd el egymástól! :) Egy külön posztban kitérek majd erre a "Photoshop vs. Lightroom" dologra bővebben.
Az Aperture hasonló a Lightroomhoz, az Apple fejleszti, és csak Mac gépeken használható. Bár e sorokat is egy Mac-ről írom, eddig még nem próbáltam ki, és nem hiszem, hogy valaha ki is fogom. Számomra a Lightroom bőven elég, tudja mindazt, amire szükségem van. Ha valami jó, és megszokta az ember, minek bolygatni?

 

Kezdőknek vagy haladóknak szól ez a blog?

Ide azt szeretném írni: mindenkinek szól. És szeretném ezt komolyan venni. Az elején mindenképp a kezdők, és azok fogják hasznosnak találni az itt leírtakat, akik még sosem használták a Lightroomot. Az alapoktól indulunk, és onnan haladunk majd szépen sorban. Hogy mennyi idő alatt érjük majd el a haladó szintet? Nem tudom, még sosem csináltam ilyet, ez az első ilyen témájú blogom :) Jó lenne, ha sikere lenne az oldalnak, hisz az engem is motiválna, hogy tovább írjak, többet és egyre többet. Most nagy bennem a lelkesedés, és tudom, hogy minden kezdet nehéz, és nem fogják egyik napról a másikra több ezren olvasni az írásaimat. Bár kitudja, manapság már semmit sem lehet biztosra venni... :) Én csak reménykedni tudok, hogy minél több emberhez, akit érdekel a téma, eljut majd az információ, hogy itt ilyesmi készül :) Úgyhogy osszátok meg bátran barátokkal, ismerősökkel, fotósokkal, mindenkivel, akit úgy gondoljátok, hogy ez a "lájtrúmosdi" érdekelhet! :)

 

Megosztani? Hol?

Ma már egyszerűen blogolni kevés. Egyre kevesebb ember ír kommentet a bejegyzések alá. Sokan inkább a közösségi oldalakat részesítik előnyben, inkább ott hagynak üzenetet, kérdeznek, válaszolnak, csevegnek, osztanak meg gondolatokat, ötleteket, érzéseket. Persze, hisz sokkal gyorsabb, egyszerűbb, kényelmesebb. Így a bloggal egyidőben elindul a Lightroomblog Facebook és Twitter oldala is, ahova minden új bejegyzés, írás, hír ki fog kerülni (lehet máris lájkolni és követni őket :-) ). Ott aztán tovább lehet osztani ismerősök felé, lehet hozzászólni, kérdezni, megbeszélni mindazt, ami a témához kapcsolódik. Lehet ötleteket felvetni, hogy miről olvasnátok még szívesen. Persze a klasszikus, bejegyzés alatti kommentek is mehetnek. Igyekszem majd mindet elolvasni és megválaszolni. Ha túl hosszú rá a válasz, akkor azt jelzem, és kifejtem egy külön posztban.
A hosszú távú cél az, hogy egy jó kis közösséget hozzak itt össze, ahova bárki szívesen jön, és ahol nem szégyen kérdezni.

 

Milyen stílusban lesz a blog? Naponta frissül majd vagy csak hetente?

A terv az, hogy naponta, rossz esetben két-három naponta írjak a blogra. Megpróbálom ehhez tartani magam. Persze nekem is mindez a szabadidőmből megy. Most ráérek, nagy kedvvel álltam neki, és remélem ez még jóideig így is marad majd! :) (Rajtotok is múlik...)
A bejegyzéseket megpróbálom majd nem túl hosszúra nyújtani, tudom, hogy ma az emberek a gyors, lényegre törő stílust szeretik, és azokat a blogokat olvassák (legtöbben), amikben pár bekezdéses írások vannak. Nekem is az lenne a célom, de addig, míg az ilyen "Lightroom tippek" fajta gyors bejegyzésekig eljutnánk, sok mindent végig kell vennünk. Igyekszem majd nem elkalandozni, és az adott témát, ha úgy jön, több rövidebb posztra bontva, lépésről lépésre haladva bemutatni. Remélem sikerül mindezt olvasható és szórakoztató módon leírva megosztani Veletek.

 

Nem is szaporítom tovább a szót, induláshoz ennyi elég is lesz.

Isten hozott mindenkit a Lightroomblogon!

 

Címkék: start indulás kezdés előszó Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom Lightroomblog

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr905822426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása