Lightroomblog

minden, ami Lightroom

A Lightroom fájlrendszere - 1. rész: Új számítógéped lett? A Lightroom átköltöztetéséhez itt van egy kis segítség!

2014.04.10. - Lightroomblog Szólj hozzá!


A napokban ezt a kérdést kaptam emailben az egyik kedves olvasómtól:

Kedves Zoltán!

Először is szeretném megköszönni a sok hasznos információt, amit a Lightroom programmal kapcsolatban megosztasz, rengeteget segít és sokat lehet belőle tanulni. Most viszont belefutottam egy problémába, amire nem találtam meg a választ a blogon, ezért egy kis segítséget szeretnék kérni, ha van rá lehetőség. Az lenne a kérdésem, mi a teendő akkor, ha a Lightroom programot át kell telepítenem egy másik számítógépre, és szeretném, hogy minden eddigi munkám, amit a programmal végeztem megmaradjon, illetve visszatölthető legyen az újratelepítést követően. Sajnos, amikor a programot korábban telepítettem, akkor még ezt a sok okos beállítást, amit a blogodon olvastam, nem tudtam alkalmazni.

Segítségedet előre is nagyon köszönöm!

Gondoltam a válasz másoknak is segítségére lehet, emiatt itt válaszolok és próbálom elmagyarázni.

Röviden a megoldás ennyi:
- miután a Lightroomot telepítettük az új számítógépre, fogjuk a mappát, ami a katalógusunkat tartalmazza, és másoljuk át az új gépre (igazából csak a benne lévő .lrcat katalógus fájl és a Lightroom Settings nevű mappa a fontos, a <katalógusnév> Previews.lrdata mappa nem fontos, a későbbiekben el is magyarázom, hogy miért nem). Ha nem túl nagy a .lrcat katalógus fájlunk, akkor mindezt egy pendrive-on is megtehetjük, ha többmindent másolunk egyszerre, akkor talán egy külső USB tároló használata a legegyszerűbb.

- a Lightroom beállításai (Preferences) ebben a fájlban találhatóak. Az AppData (Win) és Library (Mac) mappák rejtett (hidden) mappák.
WindowsC:\ -> Users -> <felhasználónév> -> AppData -> Roaming -> Adobe -> Lightroom -> Preferences -> Lightroom 5 Preferences.agprefs
Mac OS X: Macintosh HD -> Users -> <felhasználónév> -> Library -> Preferences -> com.adobe.Lightroom5.plist
Másoljuk őket ugyanide az új gépen is.

- Ha a fotóink is a merevlemezünkön vannak lokálisan, akkor azokat is másoljuk át az új gépre. Ha a mappastruktúrákat, útvonalakat meg tudjuk hagyni változatlanul az új gépen is, az csak megkönnyíti a munkánkat, a Lightroom pedig egyből megtalálja majd mi hol van. Például ha a fotóinkat eddig a D:\Fotók mappán belül tartottuk, akkor lehetőleg az új gépen is a D:\Fotók mappába másoljuk őket. Ha nem, az sem baj, akkor viszont a Lightroom nem fogja egyből megtalálni őket: Lightroomon belül jobb klikk a kérdőjeles meg nem talált mappákra, majd Find Missing Folder... parancs a felgördülő menü tetején. Keressük meg, hogy hol a mappa az új gépen, majd a Choose... gombbal válasszuk ki azt. Ezután minden gond nélkül megtalálja majd a Lightroom az új helyükön a fotóinkat.

- Ha a fotóink külső merevlemezen (tárolón) vannak, akkor csatlakoztassuk azt az új számítógéphez. A Lightroom egyből felismeri majd őket.

- A Lightroom katalógust tartalmazó mappát szinte mindegy hova másoljuk az új gépen, mindenhonnan működni fog. Mindenesetre a leggyorsabb merevlemezünkre másoljuk (ha van SSD-nk, arra), és lehetőleg ne a C meghatóra (Windows) (ha csak C meghajtónk van, akkor lehetőleg partíciózzuk-daraboljuk fel, és minden fontos adatot a C meghajtón kívül tároljunk, így a Lightroom katalógusunkat is!)

- Indítsuk el a Lightroomot az új gépen, majd nyissuk meg a katalógust File menü -> Open Catalog... paranccsal.

Tipp: nem kell a Lightroomot betölteni először ahhoz, hogy egy általunk választott katalógust megnyissunk vele. Tartsuk nyomva az Alt (Windows) vagy Option (Mac) gombot mikor a Lightroom ikonra klikkelünk a taskbaron a szoftver elindításához.

Screenshot 2014-04-09 17.20.04.png

Ha a listában ott a katalógus, amit meg szeretnénk nyitni, akkor csak bökjünk az Open gombra, ha nem, akkor a Choose a Different Catalog-ra klikkelve keressük meg a betölteni kívánt katalógust, majd nyissuk meg.

Ha a mappastruktúra a régi és az új gépen megegyezik, akkor a Lightroom gond nélkül megtalálja majd a katalógusban tárolt fotóinkat az új számítógépünk merevlemezén is, és onnan folytathatjuk a munkát, ahol az előző gépen abbahagytuk.

Ez tehát a rövid magyarázat, de nézzünk egy kicsit a dolgok mélyére. Azt hiszem ez egy jó alkalom lesz, hogy a Lightroom struktúrájáról és ehhez kapcsolódó beállításairól írjak kicsit bővebben.

Mivel egy bejegyzésbe zsúfolni ennyi információt sok lett volna, így több részre bontottam őket:

A Lightroom fájlrendszere - 2. rész: Két fontos mappa, alapok
A Lightroom fájlrendszere - 3. rész: a Lightroom Settings mappa
A Lightroom fájlrendszere - 4. rész: Previews.lrdata mappa
A Lightroom fájlrendszere - 5. rész: a Previews.lrdata mappa optimalizálása, méretének csökkentése

 

Címkék: fájlrendszer beállítás struktúra Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom Lightroomblog Lightroom katalógus Lightroom catalog

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr316001021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása