Lightroomblog

minden, ami Lightroom

A Lightroom fájlrendszere - 3. rész: a Lightroom Settings mappa

2014.04.10. - Lightroomblog Szólj hozzá!


Először is itt a Lightroom Settings mappa. Ez az alig egy megabájtos mappa rengeteg kincset rejt!

Screenshot 2014-04-10 08.29.14.png
Minden preset (develop, export, filter, local adjustment, metadata, print stb.), template (file name, slideshow, text stb.), keyword settek, watermarkok - mind-mind fontos részei Lightroom katalógusunknak. Ha jól belegondolunk, ugyanúgy mint a katalógusunkban, ezekben is sok-sok órányi, vagy akár napnyi munkánk lehet az évek során! 

Screenshot 2014-04-09 19.58.43.png
Például: ma igen divatossá vált develop presets-eket használni fotók feldolgozásánál. Láttam olyan munkafolyamatot, ahol tulajdonképpen mindent lehetett presetsekből csinálni, és szinte csak a kis Navigator ablakot használták az "előhíváshoz". Ezek a presetek itt találhatóak a Develop Presets mappában. Sokat beszélünk még ezekről a jövőben!


Ha új vagy még a Lightroom világában, akkor ezek nagy része nálad minden bizonnyal üres: de ne csüggedj, pár bejegyzés múlva szó lesz valamennyi funkcióról, és szépen sorban elkezdődnek majd feltöltődni megannyi időt spórló presettel és templattel! Ezek a Lightroom igazi nagy erősségei, ezek teszik igazán szuperré ezt a programot! Pár bájtos vagy kilobájtos .lrtemplate fájlok ezek, amik a Lightroom személyre szabott világát adják Neked!

Tipp: nincs itt a Lightroom Settings mappa? Nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy hiányzik vagy eltűnt. Ezt ugyanis egy beállítás okozhatja.
Ahhoz, hogy ez a mappa a .lrcat katalógus fájlunk mellett legyen elmentve a Preferences -> Presets fül alatt a Store presets with this catalog opció be kell legyen pipálva. Én évek óta így használom a Lightroomot, így igazából nem is emlékszem előtte hol volt a merevlemezen :)

Screenshot 2014-04-09 20.04.32.pngMégis, hol van most a Lightroom Settings mappád? Klikkelj a Show Lightroom Presets Folder... gombra, a Lightroom megnyit egy Windows Explorer/Finder ablakot és odavisz - igazából egy szinttel fentebb visz (régi bug), de remélem így is sikerül megtalálni :) 


Természetesen új gépre való költözéskor a Lightroom Settings mappát is másoljuk át a .lrcat katalógus fájlunkkal együtt. Viszont a mellette lévő másik fájl/mappa, a <katalógusnév> Previews.lrdata már csöppet sem olyan biztos, hogy kelleni fog. A következő bejegyzésben el is magyarázom, hogy miért.

Previews.lrdata mappa

 

Címkék: fájlrendszer beállítás struktúra Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom Lightroom katalógus Lightroom catalog

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr156003997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása