Lightroomblog

minden, ami Lightroom

Első Lightroom katalógusunk létrehozása. Hol tároljuk?

2014.02.28. - Lightroomblog 7 komment


A Lightroom lelke a katalógusa. Ebben tárol minden információt, amit a fotóhoz hozzáadunk (pl. copyright információk, metaadatok), valamint minden módosítást, amit a fotókon végzünk (pl. minden, amit a Develop modulban csinálunk a fotóval). Magát a fotót nem tárolja, az a katalógustól függetlenül lehet, akár egy másik meghajtón is. Mindezekre a későbbiekben bővebben visszatérünk.

Én személy szerint azt a munkafolyamatot preferálom, amikor minden fotóm egy katalógusban van, így bármikor gyorsan vissza tudok keresni egy régebben készített fényképet.

Új vagy első katalógust File menü -> New Catalog... paranccsal tudunk létrehozni. Itt meg kell adni, hogy milyen néven és hova szeretnénk elmenteni azt. És itt jön a legfontosabb: lehetőleg SOHA ne a C meghajtóra mentsük a katalógusunkat! (Windows) (C meghajtón amúgy se tartsunk semmi fontosat, csak telepített programokat!)

Windows 7/8-ban a Lightroom alapból a C meghajtóra készíti el első katalógusát telepítés után, a Library\Pictures-be (path: C:\Users\[felhasználónév]\Pictures). Itt soha, SOHA ne tartsuk Lightroom katalógusunkat!

Annak idején, mikor Windowst használtam, a C-re csak a telepített programokat tettem, minden más fontos adat a D-re került, így mikor fresh install kellett, a C-t nyugodtan lehetett formázni. De bedögölhet bármikor a Windows, és olyankor ha frissen újrahúzni kell és a C-n fontos adat van... Jobb bele sem gondolni.
Mac-en nem igazán fontos a HDD feldarabolása (partíciózása), hisz (szinte soha) nincs szükség a merevlemez formázására és az op.rendszer újrahúzására. Így ott nyugodtan mondjuk a usernév -> Lightroom Catalog vagy usernév -> Pictures -> Lightroom Catalog mappa alatt lehet tartani a katalógust.

Ha már használtad a Lightroomot, és jelenleg a C meghajtón van a katalógus fájlod, ajánlom gyorsan tedd át egy biztonságosabb meghajtóra, majd használd a File menü -> Open Catalog... parancsot a megnyitásához. Ugyanúgy működik majd továbbra is.

Ha több merevlemez van a gépünkben, akkor a Lightroom katalógust ajánlott mindig a leggyorsabbra tenni (ha van HDD és SSD a gépben, természetesen az SSD-re).

 

No de mi is ez a Lightroom katalógus végülis? Egy fájl? Több fájl? Több ezer fájl?

A válasz egyszerű: ez egy darab árva kis fájl. Egy .lrcat (Lightroom catalog) kiterjesztésű fájl.

Screenshot 2014-02-28 13.12.20.png


Mekkora méretű? Nos, ez a fotók mennyiségétől függ, amik benne találhatóak. Ahogy már írtam, én egy darab Lightroom katalógusba gyűjtöm az összes fotómat 2008 óta (mióta tükörreflexessel fotózom) - My Photographs.lrcat a neve (jobb nevet nem tudtam neki kitalálni anno :P).

Jelenleg 14.024 fotó található benne - ebben a számban benne vannak a viruális kópiák (virtual copy) is. A mérete a .lrcat katalógus-fájlomnak jelenleg 471.5 MB.

A .lrcat katalógus fájl mellett található még <katalógusnév> Previews.lrdata fájl, és ott lehet még egy Lightroom Settings mappa. Ezekről egy külön posztban fogok írni, fontosak!

Létrehoztuk tehát első katalógusunkat, a következő bejegyzésben pedig elkezdjük feltölteni azt, az első fotónk beimportálásával.

 

Címkék: katalógus catalog Lightroom Adobe Photoshop Lightroom Adobe Lightroom Lightroom katalógus katalógus létrehozása Lightroom catalog

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr565836925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cac666 2015.10.17. 13:13:43

"Ha több merevlemez van a gépünkben, akkor a Lightroom katalógust ajánlott mindig a leggyorsabbra tenni (ha van HDD és SSD a gépben, természetesen az SSD-re)."

Az SSD-t illetően ezt a tanácsot véletlenül se fogadja meg senki, mert nagyságrendekkel hamarabb tönkre fog menni az SSD-je. Minden egyes szerkesztési művelet után ugyanis az LR rögtön ír a katalógus fájlba. Pl:
1. növeled az expot - 1 mentés
2. visszahúzod a csúcsfényeket - 2 mentés
3. kicsit visszaveszel az expoból, mert az első lépésben sok lett - 3 mentés
...és így tovább. A presetekkel való próbálgatásról már nem is beszélek.
Az SSD-k halála a sok írási ciklus. Abszolút nem jaánlott ezen tárolni a ktalógus fájlt. Sokkal célszerűbb ramdiskre pakolni. Gyorsabb is.

Lightroomblog · http://www.komiveszoltan.com/ 2015.12.20. 10:05:59

@cac666: Szia!
Szerintem semmi baja nem lesz az SSD-nek, mivel a Lightroom nem ír folyamatosan az SSD-re, ahogy te írtad. Sőt, igen keveset használja azt. Igazából csak olvas róla, és nem ír rá. Amiatt is a legjobb és leggyorsabb megoldást SSD-n tárolni a katalógust, én továbbra is ezt tartom.
Egyedül akkor ír rá folyamatosan, ha be van pipálva ez az opció: Catalog Setting -> Metadata fül -> Editing -> Automatically write changes into XMP. Ha ez be van pipálva, akkor igen, az van, amit te írtál, folyamatosan frissíti a kis .xmp fájlokat, minden módosítás után. Én ezt abszolút nem ajánlom használni, nálam sincs bepipálva. Sokkal jobb megoldás miután dolgoztunk a képeinken egy Ctrl + S-t (Command + S Mac-en) nyomni, ami pont ugyanezt csinálja, csak egyszer: elmenti az összes addig végzett módosítást az xmp fájlokba.
Szóval szerintem senki nem ódzkodjon SSD-re tenni a katalógusát, én évek óta úgy használom, és semmi baja nem lett az SSD-mnek, a Lightroomban dolgozni pedig sokkal élvezetesebb így, mint normál HDD-ről (mondom, főleg az iszonyú gyors OLVASÁSI sebességek miatt!)
Remélem sikerült tisztázni a dolgokat a fejekben ezzel.
Üdv, Zoli.

Lightroomblog · http://www.komiveszoltan.com/ 2015.12.20. 10:13:06

@cac666: igazából ezt onnan is látod - mármint, hogy nem ír bele folyamatosan -, hogy megnézed a kis xmp fájlok módosítási dátumát. Az nem változik, bármit módosítasz a fotón Lightroomban. Csak akkor változik, ha elmented a módosításokat (Ctrl/Command + S). Minden módosítás (szerintem, felhasználóként) a Lightroom katalógusba kerül be, hogy milyen módon, azt nem tudom, nem én írtam a programot :) Ennyire mélyen én sem látok bele a lelkébe :) De biztos, hogy abba sem ír folyamatosan. Csak akkor változik annak is a dátuma, amikor a Lightroomból kilépünk (tehát akkor menti el, addig ugye az is lock-olva van, látszik a katalógus mellett egy [katalógusnév].lrcat.lock fájl).

cac666 2016.03.16. 13:09:31

Szia!

Bocsánat, hogy csak most válaszolok, de ritkán járok erre.
Ebben a pillanatban próbáltam ki, és az állításom igaz. Az Lightroom 5 Catalog.lrcat és Lightroom 5 Catalog.lrcat-journal abban a pillanatban megváltozik, amint bármilyen változás bekövetkezik bennük. Tehát nem csak az LR bezárásakor íródik felül. Ez utóbbi egy temp fájl. Az LR bezárásával megszűnik.
Total Commandert használva szépen látszik a módosítás idejének a változása. Sajnos csak perc pontosságú a kijelzés, de ha átmásolod a katalógus fájlt máshova, végrehajtasz egy módosítást valamelyik fotón, majd összehasonlítod tartalomra a két fájt, akkor látni fogod a különbségeket.
5.7 és CC 2015_3-on tesztelve.

Ha egy 400-800 képből álló rendezvény-, esküvőfotózás képeit feldolgozom, akkor meg sem tudom becsülni, hogy az mennyi ilyen apró változtatással jár, bődületes írási ciklust eredményezve ezzel az SSD-n.
Továbbra is tartom, hogy káros a katalógus fájt az SSD-n tárolni.

Lightroomblog · http://www.komiveszoltan.com/ 2016.03.24. 09:46:03

@cac666: Használd akkor, ahogy gondolod, nekem ez a tapasztalatom, évek óta így használom, semmi baja a gépemnek (azon kívül, hogy gyors így). Az SSD azért gyors, hogy használd! Sokkal tartósabbak, mint a normál HDD-k. Én mindig a belső SSD-n dolgozom fel a képeimet, videóimat, utána másolom csak ki külső merevlemezre őket (ami egy normál 7200 rpm-s HDD). A katalógus fájl pedig mindig a gépen van, mert van úgy, hogy a külső HDD nincs nálam, de a képek alap preview-jai így is láthatóak Lightroomban, ha csak épp meg akarom valakinek mutatni néhány képem. Nálam amúgy Mac-en nem mutat változást a dátumnál módosításnál, csak ha bezárom a Lightroomot, bár nem hinném, hogy más lenne a működése, mint Windowson. Ha félted a katalógusod az SSD-n, akkor készíts sűrűbben róla biztonsági mentést külső merevlemezre. Az SSD-t meg használjuk bátran, azért van, szerintem az elmúlt évek egyik legnagyszerűbb informatikai "találmánya"! :)

cac666 2016.03.26. 14:41:35

Lehet hogy a Mac nem frissíti állandóan magától a könyvtárinformációkat.
Próbáld ki azt, hogy a frissen megnyitott LR-ben csinálsz pár könnyen beazonosítható módosítást (pl átteszed a képet FF-be), és nyomsz egy resetet. :)
Ez drasztikus, de tökéletes próba. Ha restart után megvan a módosítás, akkor rögtön mentette. De az előzőben írt TC-s próba is tökéletes.

Én a fizetős munkáimat, ahol sok képről van szó, és számít az idő ramdisk-en csinálom. Annál gyorsabb megoldás nincs, és ott nem számít az írási ciklus, mint az SSD esetén.

Jahno 2020.04.16. 19:51:54

@cac666: és közben évek alatt ki is derült, hogy a fenét akkora a ciklus, SSDnek meg ez a dolga. És nyugodtan lehet tenni c:-re is, meg bármit mert az egész ilyen régi beidegződés, kár az újrateelíptésre gyúrni, ha meg igen akkor előtte mentünk meg hát műszaki hiba is lehet és ugye van mentés? Sokkal durvább folyamatos írás kell az SSDnek. Ez a dolga és legalább gyors lesz.
süti beállítások módosítása