Lightroomblog

minden, ami Lightroom

Lightroom vagy Photoshop?

2014.02.20. - Lightroomblog Szólj hozzá!


Sokat hallottam már ezt a kérdést, sok fotós nagy dilemmája ez. Persze csak azután, hogy Canon vagy Nikon, Pentax vagy Sony, vagy újabban: tükörreflexes gép vagy elég az okostelefon is? :)

lightroom_vs_photoshop.png


Igazából nem értem, hogy miért kérdezik ezt az emberek. A két szoftver - bár ugyanaz a cég gyártja (Adobe), és kisarkítva kb. ugyanaz a motor "dübörög" bennük a felszín alatt (ACR, vagyis Adobe Camera Raw) - olyan, mint az ég és a föld.

Röviden: a Lightroomban nem "csak" feldolgozni lehet a képeket, mint a Photoshopban, hanem minden megvan benne, ami egy komplett fotós munkafolyamathoz szükség lehet. A Lightroom egy katalógusában az összes fotódat eltárolhatod (legyen az pár száz, vagy pár százezer), bármikor visszanézheted őket különböző módokban, egyszerűen és gyorsan megtalálva a keresett fotókat. Szempillantás alatt módosíthatod őket: egyszerre csak egyet, vagy egyszerre százat, ezret - ahányat csak akarsz. Ezekre mind kitérünk majd bővebben a későbbiekben.

Persze a Lightroomnak is vannak határai, nem lehet vele mondjuk ilyesmit készíteni:

Dreaming Love in Photoshop Digital Art by mrm.jpg(forrás: Google keresés)

A Lightroommal ízlésesen lehet egy fotóhoz hozzányúlni. Úgy, hogy a fotó fotó maradjon, és ne egy digitális förmedvénnyé váljon.

A két szoftver viszont nagyon jól elfér egymás mellett, és az Adobe is nagyon ügyesen integrálta a Photoshopot a Lightroomhoz, hisz külön menüpontot kapott:

Screenshot 2014-02-20 09.47.09.png


Edit in Photoshop...
Az igazság az, hogy magam nagyon ritkán használtam. Sőt, ahogy látjátok, jelenleg kiszürkítve van ez az opció, ami azt jelenti, hogy a Photoshop nincs telepítve a számítógépemre. Egyszerűen nincs szükségem rá. Emellett pedig - ha az ember legálisan szerzi be szoftvereit -, biza nem olcsó mulatság Photoshop tulajdonosnak lenni. Az árazásra és a szoftver beszerzésére egy következő bejegyzésben térek majd ki részletesebben.

 

Címkék: Photoshop Lightroom Lightroom vs. Photoshop Lightroom vs Photoshop

A bejegyzés trackback címe:

https://lightroomblog.blog.hu/api/trackback/id/tr455823616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása